sâmbătă, 30 ianuarie 2016

INCLINAREA CAPULUI INTR-O PARTE

Cei mai buni comunicatori sunt cei care stiu sa asculte, auzim si citim despre acest subiect, dar nonverbal cum putem arata interes?
Inclinarea capului intr-o parte este una din cele mai importante modalitati prin care aratam ca ascultam, ca suntem atenti in special daca vine la pachet cu gestul de aprobare.
Capul inclinat expune o parte sensibila a corpului nostru si anume gatul, exprimand astfel ca nu reprezentam  o amenintare, ca avem incredere in persoana cu care vorbim. Aceasta miscare  o putem asocia copilului care cauta mangaierea mamei daca inclinam capul in stanga, partea afectiva sau mangaierea tatalui daca inclinam capul in dreapta, partea rationala. Ceea ce e important de stiut este ca  aratam interes in momentul in care inclinam capul, in situatie de flirt acest semnal transmite ca esti interesat de cel\cea cu care discuti.
Tipul de atentie pe care il oferim prin acest gest poate fi diferit in functie de context:



- In seductie, capul inclinat arata atentie dar si o atitudine jucausa in special daca e combinata cu zambetul de dispret si cu pleoapele usor inchise.




-







 Poate fi un gest de empatie cand cineva nu se simte prea bine si 
esti curios de starea sa.
















- Un intervievator care isi inclina si da din cap aprobator intervievatului transmite ca este de acord cu ceea ce aude, ceea ce vede , gaseste mesajul important.








- Poate transmite surpriza sau neincredere despre un subiect. 








 In general este un gest pozitiv pentru ca transmite ca  interlocutorul nostru este pe aceeasi lungime de unda cu noi si este atent la ceea ce spunem. Inclinarea capului este o arma pe care merita sa o avem in repertoriul nostru.


duminică, 24 ianuarie 2016

ROTIREA CAPULUI SPRE DREAPTA SAU SPRE STANGA



Neincredere sau dispret?

Aceste 2 gesturi pot transmite ceea ce simte persoana din fata voastra in momentul cand ii prezentati o idee.
Rotirea capului spre stanga depinde de jumatatea stanga a creierului, de creierul rational. Aceasta rotire se defineste prin neincredere intr-o idee prezentata, in sine, sau in persoana cu care interactionati cat si o fuga de neprevazut, de ceva ce nu ne place. Deobicei fugim prin stanga deoarece simtul spatial se situeaza in creierul rational. Rotirea capului spre stanga predomina la barbati mai mult decat la femei.
Rotirea capului spre dreapta depinde de jumatatea dreapta a creierului, de creierul afectiv. Aceasta rotire se defineste printr-o reactie de dispret legata de un subiect ce nu place, fata de o persoana care nu va place. Rotirea capului spre dreapta este preponderant feminina.



E important de avut in vedere ca sunt niste gesturi care pentru a fi adevarate reactiile prezentate mai sus trebuie sa vina in combinatie cu alte gesturi. In general se spune ca trebuie sa fie o combinatie de trei gesturi ca o reactie sa fie adevarata.

duminică, 17 ianuarie 2016

EMISFERA STANGA SI EMISFERA DREAPTA A CREIERULUI



De cand am descoperit pasiunea pentru comunicarea noverbala si am inceput sa analizez ceea ce oamenii fac nonverbal, a existat intrebarea in mintea mea, de ce alege sa faca anumite actiuni cu o mana sau un picior in detrimentul celeilalte? De ce sta cu piciorul drept peste stangul si nu invers? De ce gesticuleaza cu o mana cu dreapta in loc de stanga? Oare are vreun sens?
“De vina” sunt cele 2 emisfere ale creierului, emisfera stanga si emisfera dreapta.


Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului care este responsabila pentru partea practica, ratiune, cuvant. Partea dreapta reprezinta tatal si activitatea. Este numit “creierul rational”.
Emisfera dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului care este responsabila pentru creativitate, imaginatie,  fiind sediul intuitiilor, al simtului spatial, temporal. Partea stanga reprezinta mama, aspectul pasiv. Este numit creierul “afectiv”.
Barbatul dreptaci care se identifica cu imaginea paterna isi va integra energiile atractive in partea dreapta a corpului sau si energiile repulsive in partea stanga. In schimb femeia dreptace isi va integra energiile atractive in partea stanga a corpului iar energiile repulsive in partea dreapta a corpului. Pentru stangaci actiuniile se inverseaza.
Cu titlu de exemplu putem lua in considerare urmatorele situatii:
Pentru barbati:
-  incrucisarea picioarelor cu dreptul peste stangul denota atitudinea atractiva si corespunde unei deschideri fata de persoana cu care interactioneaza.
-  incrucisarea picioarelor cu stangul se traduce printr-o actiune subconstienta de respingere, de inchidere in sine fiind o atitudine repulsiva.
Pentru femei:
-  incrucisarea picioarelor cu stangul peste dreptul  indica un climat pozitiv, fiind receptiva la conversatie.
-  incrucisarea picioarelor cu dreptul peste stangul se traduce printr-o atitudine de respingere, fiind incomoda cu subiectul vorbit sau cu persoana care vorbeste.
Creierul afectiv si creierul rational sunt motorul care ne conduc actiunile si sentimentele, desi aparent opuse, sunt totusi complementare deoarece emotia fara ratiune nu poate exista. Ele ne dirijeaza gesturile si miscarile corpului, oferindu-ne totodata o prima imagine logica a ceea ce transmite corpul.