luni, 24 noiembrie 2014

SALUTUL


Vreti sa creati o prima impresie placuta? Vreti sa aratati ca sunteti o persoana increzatoare in fortele proprii?
Salutul e o arma ce poate spune foarte multe informatii despre noi. Felul cum tinem palma, cum strangem mana celuilalt, cum avem corpul orientat, cum privim transmit diferite informatii care pot fi de bine sau de rau. In cele ce urmeaza va voi prezenta 3 modalitati de salut:

1. Salutul  Superior il vom intalni in momentul in care cineva intinde palma orientata in jos fortand pe cel care saluta sa intinda palma orientata in sus astfel sa adopte pozitia de supus. Ceea ce transmite acest gest este dominanta, putere, incredere, control. Cele mai frecvente situatii in care apare acest gest este in relatia dintre superior si subaltern cand superiorul doreste sa-si arate puterea si controlul, eu sunt seful iar tu faci cum iti spun. Puteti contracara acest gest prin prinderea antebratului sau prin plasarea celeilalte palme peste cea cu care v-a salutat formand o menghina.

2. Salutul Inferior il vom intalni in situatia in care cineva intinde palma orientata in sus astfel cel care-l saluta vine cu palma orientata in jos. Acest gest transmite supunere, neincredere, nesiguranta, in special daca vine cu evitarea contactului vizual. In interactiuniile cu oamenii am intalnit acest gest la cei ce nu au incredere in ei, in mod inconstient ofera palma orientata in sus, luand rolul de supus inainte de a spune un cuvant.  Pentru o prima impresie buna e bine sa evitati sa luati acest rol.

3 Salutul Egal in care ambii parteneri intind palma orizontal astfel creeand impresia de egalitate. Acest gest este cel care-l recomand pentru a crea o prima impresie placuta. In momentul in care folositi salutul egal veti crea impresia de om echilibrat, sigur, increzator si placut. In momentul in care am realizat importanta salutului am lucrat pentru a imi perfectiona salutul si impactul s-a observat, oamenii ma priveau si ma tratau egal sau ascultau ce am de spus.

Pentru un salut care sa creeze o prima impresie placuta va recomand sa folositi salutul egal, sa aveti un contact vizual bun, un zambet social placut, trupul si picioarele sa fie orientate spre persoana care o salutati, capul sa-l tineti la un nivel mediu, nici ridicat in semn de superioritate dar nici plecat in semn de supunere, folositi aceeasi putere ca a partenerului cand strangeti palmele (un mic secret strangeti cu 10% mai puternic decat el sa fiti un pic dominant, prinde bine).


Nu cuvintele ce le spunem ne face sa fim placuti ci gesturile pe care le facem, pana la urma nu se spune ca gesturile mici conteaza cel mai mult?

joi, 20 noiembrie 2014

ZAMBETUL

     Zambetul este cheia spre sufletul omului. De cate ori un zambet v-a schimbat ziua?
   Daca ne uitam la primate observam ca ele zambesc pentru a arata ca nu sunt o amenintare,sunt prietenoase. La oameni zambetul are aproximativ aceeasi semnificatie,o persoana care zambeste este perceputa ca fiind prietenoasa,atractiva,sociabila si amuzanta.Intr-un studiu efectuat la Universitatea din Portsmouth s-a descoperit ca exista 50 de tipuri de zambete, de la zambete pline de bucurie la zambete ce ascund tristete. Dar eu consider ca undeva la 3 tipuri de zambete sunt importante si  au impact.

    Primul zambet si cel mai intens este cel  in care colturile gurii si pometii se ridica iar mushii din jurul ochiilor numiti si orbicularis oculi se contracta, formand acele riduri numite laba gastei, deasemenea sprancenele vor cobora putin.Speciliastii l-au numit zambetul “Duchenne” dupa Guillaume Duchenne, care a descoperit muschii ce stau la baza acestui zambet, prin studierea unor subiecti ale caror fete fusesera conectate la niste fire electrice.(distractiv nu?)

   Al doilea zambet  este zambetul social in care colturile gurii si pometii se ridica fara ca mushii din jurul ochiilor sa se contracte. Este un zambet placut ce poate fi exersat. De ce merita exersat? Zilele trecute am auzit de la o prietena ce venea de la lucru in autobuz, ca m-a  vazut in statia de tramvai, zambind, ceea ce a fost suficient sa-i schimbe dispozitia. Prin zambet eliberam acea substanta numita endorfina, responsabila pentru starea de relaxare,de euforie. Endorfinele sunt eliberate atunci cand consumam diferite alimente, cele bogate in grasimi si zaharuri, cum e ciocolata. O alta modalitate prin care eliberam endorfine este cand facem exercitii fizice sau in timpul actului sexual.
    Dar dintre toate metodele prin care putem accesa aceasta substanta, cel mai simplu mod este sa zambim. In momentul in care transmitem comanda creierului sa zambeasca, chiar si fortat, muschii fetei se contracta astfel fortand creierul sa recunoasca acest semnal si sa elibereze endorfinele. Tot ce avem de facut este sa exersam zambetul si starea noastra se va schimba iar perceptia celorlati la fel. In creierul nostru se gasesc  neuronii oglinda, responsabili pentru evaluarea emotiilor. Astfel daca zambim unei persoane triste, neuronii oglinda a acelei persoane vor incerca sa preia emotia receptionata de la noi si sa induca starea de bine. Fascinanti acesti neuroni oglinda as putea spune.
     Al treilea tip de zambet este zambetul retinut in care doar tragem colturile gurii fara a ridica pometii. In general folosim aceasta expresie in momentul in care dorim sa ascundem o stare negativa, vrem sa parem veseli dar in interior ne macina o emotie negativa.

    Ce recomand este sa exersati zambetul social timp de 30 de zile, pe strada, la facultate, la lucru, oriunde aveti ocazia, veti observa schimbari majore in viata voastra.  

Pentru o zi fericita e nevoie sa zambiti, restul vine de la sine.

duminică, 16 noiembrie 2014

ORIGINEA SI IMPORTANTA LIMBAJULUI TRUPULUI


   Limbajul trupului este forma de comunicare cea mai eficienta pe care o folosim pentru a transmite mesaje. Aruncand o privire in istorie descoperim ca forma verbala nu a aparut o data cu omul ci a fost dezvoltata in timp cu cel putin 100000 de ani in urma.

  Majoritatea probelor indica aparitia comunicarii verbale pe continentul Africa, aproape de desertul Sahara in timpul Epocii de Piatra. Avand in vedere ca omul se presupune ca a aparut pe Terra acum 3-4 milioane de ani observam ca foarte mult timp stramosii nostrii s-au bazat pe comunicarea nonverbala. Tin sa precizez ca astea sunt teorii si nu date exacte, daca aveti cunostiinte de alte informatii e foarte posibil sa aveti dreptate.
   Primul om care a studiat limbajul trupului a fost parintele evolutiei,nimeni altul decat Charles Darwin in cartea sa intitulata “ Exprimarea emotiilor la oameni si animale” in 1872. Au trebuit sa treaca aproape 100 de ani pana lumea sa ia in serios ceea ce Charles Darwin a descoperit, astfel  cercetatorul Albert Mehrabian a descoperit in anul 1967 ca emotiile unui vorbitor se transmit 55% prin limbajul trupului, 38% prin tonul vocii si doar 7% prin intermediul cuvintelor. De aici au urmat multe alte studii  ale mai multor cercetatori care au indicat ca limbajul trupului are o pondere intre 60 si 70% in functie de context. Desi in ultimii ani se tinde a da importanta cuvintelor mult mai mult decat ar trebui, la nivel subconstient stim cat de importanta e comunicarea nonverbala. Ganditi-va la situatia in care un om vorbeste despre o intamplare fericita din viata lui dar cu o fata trista. Oare il vom considera fericit? Cel mai probabil nu pentru ca instictul ne va spune ca nu e ceva in regula, ar trebui sa fie fericit.
    In cele ce urmeaza doresc sa va propun sa urmariti urmatoarele documentare ce mi-au aratat cat de important este limbajul trupului:
- mai exista un documentar de la Allan Pease de prin 1970 foarte bun dar din pacate nu-l mai gasesc pe internet
    Sper sa reuseasca sa va schimbe perceptia asupra importantei comunicarii nonverbale in viata de zi cu zi asa cum a reusit sa mi-o schimbe mie.
     Limbajul trupului este limba universala pe care o folosim indiferent unde suntem sau cine suntem, face parte din natura noastra, astfel ca ar fi benefic sa invatam sa o folosim in mod eficient. Am observat in randul oameniilor ca exista perceptia ca limbajul trupului este o haina pe care o punem in dulap si o imbracam cand vrem, din pacate nu se intampla astfel, transmitem mesaje fie ca suntem constienti de ele sau nu. E foarte important sa vedem ce semnale transmitem astfel incat sa putem imbunatati mesajul ce-l transmitem, starea interioara cat si impresia celorlalti asupra noastra.

joi, 13 noiembrie 2014

DE CE AM ALES LIMBAJUL TRUPULUI?                  


   Limbajul trupului este regizorul actiunilor si mesajelor ce le transmitem fie ca suntem sau nu constienti de ce facem.
  Totul a inceput in anul 2013 intr-o zi de mai destul de friguroasa, nespecific acestei perioade de timp, in care am participat la un curs de limbajul trupului. Initial era programat sa dureze undeva la 8 ore,dar s-a dovedit a dura undeva la 12 ore. Timpul nu a fost o problema deoarece dupa cele 12 ore petrecute la curs parca nu ma saturasem, inca mai vroiam sa aflu informatii. Eram atat de incantat si surprins sa aflu ca nu cuvintele sunt cele mai importante ci felul cum le spunem, ce face trupul nostru.

    Dupa ce am plecat de la curs am simtit ca am intrat pe un alt taram, unul nebanuit pana atunci, unul diferit de toate celelalte, ce ma facea sa ma simt implinit. O perioada de timp nu am reusit sa ma implic in dezvoltarea conceptului pentru ca era facultatea si trebuia cumva sa incerc sa-i dau valoare, astfel am luat licenta si pe urma am zis ca trebuie sa incerc in domeniu, desi o voce din interiorul meu imi spunea ca nu e asta ce vrei tu sa faci. Ma gandeam cat de mandri vor fi parinti mei cand vor afla ca sunt magistrat, astfel 8 luni de zile am invatat intens pentru a le implini acest vis. Era si visul meu?

    In timp s-a demonstrat ca nu, era doar o motivatie de a-mi face parinti mandri. Vocea din interiorul meu imi spunea ca indiferent daca vei intra sau nu la magistratura tu vei dori sa devii un expert in limbajul trupului, asta e menirea ta, astfel dupa fiecare seara de invatat, cautam materiale de limbajul trupului. Imi doream atat de mult sa aflu informatii noi incat nimic nu mai conta. Imi traiam visul seara dupa invatat?

     In timp s-a demonstrat ca da, eram curios asa cum nu am fost pentru nimic altceva, nu stiam de ce dar vroiam sa aflu mai multe, nu stiam de ce dar ma simteam fericit. Dupa cele 8 luni de invatat si picat examenele la INM si Barou, mi-am dat seama ca nu le voi putea oferi visul parintiilor mei dar ii voi putea face mandri prin visul meu. Timpul a trecut si exult pentru ca lucrez zi de zi cu entuziasm in a deveni un expert in limbajul trupului. Sunt fericit, curios si mandru ca aceasta pasiune ma ales pe mine sa o ghidez si sa o promovez in randul oameniilor. In timp vreau sa va demonstrez ca Trupul Vorbeste.

    Pornind de la felul cum zambim, felul cum mergem, cum stam, poate spune foarte multe despre noi. Daca dorim sa fim mai buni si sa transmitem un mesaj corect avem sansa de a invata care ne sunt limitele ,care ne sunt calitatile, care ne sunt defectele si ce anume putem face pentru a crea o impresie mai placuta. Vrem nu vrem Trupul Vorbeste.