joi, 20 noiembrie 2014

ZAMBETUL

     Zambetul este cheia spre sufletul omului. De cate ori un zambet v-a schimbat ziua?
   Daca ne uitam la primate observam ca ele zambesc pentru a arata ca nu sunt o amenintare,sunt prietenoase. La oameni zambetul are aproximativ aceeasi semnificatie,o persoana care zambeste este perceputa ca fiind prietenoasa,atractiva,sociabila si amuzanta.Intr-un studiu efectuat la Universitatea din Portsmouth s-a descoperit ca exista 50 de tipuri de zambete, de la zambete pline de bucurie la zambete ce ascund tristete. Dar eu consider ca undeva la 3 tipuri de zambete sunt importante si  au impact.

    Primul zambet si cel mai intens este cel  in care colturile gurii si pometii se ridica iar mushii din jurul ochiilor numiti si orbicularis oculi se contracta, formand acele riduri numite laba gastei, deasemenea sprancenele vor cobora putin.Speciliastii l-au numit zambetul “Duchenne” dupa Guillaume Duchenne, care a descoperit muschii ce stau la baza acestui zambet, prin studierea unor subiecti ale caror fete fusesera conectate la niste fire electrice.(distractiv nu?)

   Al doilea zambet  este zambetul social in care colturile gurii si pometii se ridica fara ca mushii din jurul ochiilor sa se contracte. Este un zambet placut ce poate fi exersat. De ce merita exersat? Zilele trecute am auzit de la o prietena ce venea de la lucru in autobuz, ca m-a  vazut in statia de tramvai, zambind, ceea ce a fost suficient sa-i schimbe dispozitia. Prin zambet eliberam acea substanta numita endorfina, responsabila pentru starea de relaxare,de euforie. Endorfinele sunt eliberate atunci cand consumam diferite alimente, cele bogate in grasimi si zaharuri, cum e ciocolata. O alta modalitate prin care eliberam endorfine este cand facem exercitii fizice sau in timpul actului sexual.
    Dar dintre toate metodele prin care putem accesa aceasta substanta, cel mai simplu mod este sa zambim. In momentul in care transmitem comanda creierului sa zambeasca, chiar si fortat, muschii fetei se contracta astfel fortand creierul sa recunoasca acest semnal si sa elibereze endorfinele. Tot ce avem de facut este sa exersam zambetul si starea noastra se va schimba iar perceptia celorlati la fel. In creierul nostru se gasesc  neuronii oglinda, responsabili pentru evaluarea emotiilor. Astfel daca zambim unei persoane triste, neuronii oglinda a acelei persoane vor incerca sa preia emotia receptionata de la noi si sa induca starea de bine. Fascinanti acesti neuroni oglinda as putea spune.
     Al treilea tip de zambet este zambetul retinut in care doar tragem colturile gurii fara a ridica pometii. In general folosim aceasta expresie in momentul in care dorim sa ascundem o stare negativa, vrem sa parem veseli dar in interior ne macina o emotie negativa.

    Ce recomand este sa exersati zambetul social timp de 30 de zile, pe strada, la facultate, la lucru, oriunde aveti ocazia, veti observa schimbari majore in viata voastra.  

Pentru o zi fericita e nevoie sa zambiti, restul vine de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu