duminică, 26 iulie 2015

CELE 7 EMOTII UNIVERSAL VALABILE+ FATA NEUTRA




1. FERICIREA sau bucuria e reala in momentul in care vei observa:
-          colturile gurii ridicate in mod simetric.
-          riduri in jurul ochiilor.
-          muschii fetei contractati.
-          obrajii ridicati.



2. UIMIREA sau surprinderea o vei observa prin: 
-          sprancenele ridicate sub forma literei U.
-          gura intredeschisa.
-          pleoapele larg deschise.








3.  FRICA  apare cand:
-          sprancenele sunt ridicate, apropiate si incordate avand forma unei linii.
-          buzele sunt incordate si intinse .
-          pleoapa inferioara deasemenea va fi incordata  iar cea superioada ridicata (mai mult decat la uimire).
Desi frica si uimirea se aseamana ca si reactie, ele se deosebesc prin intensitate si durata, frica dureaza mai mult si e de o intensitate mai puternica.




4. DEZGUSTUL se manifesta prin:
-          obrajii putin ridicati.
-          riduri in jurul nasului.
-          buza superioara ridicata.
-          sprancenele coborate.





5. TRISTETEA apare cand:
-          colturile gurii coboara.
-          pleoapa superioara deasemenea coboara.
-          privire pierduta in gol fara un focus precis.






6.  FURIA o vei observa prin:
-          sprancenele apropiate si incordate.
-          privirea fixa.
-          buzele incordate.





7.  DISPRETUL se manifesta prin:
-         -     coltul buzelor ridicat doar pe o parte a fetei.






8. FATA NEUTRA care nu exprima nicio emotie, e importanta in situatiile in care o persoana ar trebui sa arate o emotie si nu o arata. De exemplu: “ Sunt foarte fericit sa te vad” cu o fata neutra, trebuie sa ridice un semn de intrebare pentru ca ar fi trebuit sa apara un zambet pe buze pentru a fi congruenta propozitia.



Emotiile expuse sunt universal valabile, nu tin cont de varsta, ocupatie, tara, regiune, toti le afisam intr-un fel sau in altul astfel ca e bine sa le iei in considerare ori de cate ori te intrebi daca o persoana a fost sincera, congruenta cu ceea ce spune sau nu.Succes


duminică, 28 iunie 2015

GESTURI CARE TRANSMIT NEINCREDERE

  Stai de vorba cu cineva si ti se pare ca e ceva in neregula, dar nu stii ce,pur si simplu iti transmite o stare de nesiguranta si te intrebi ce ar putea fi? Oare de cate ori nu te gasesti in situatia in care vezi oameni care ar putea fi magnifici dar care cumva nu reusesc sa transmita cine sunt, ceea ce cred, ceea ce simt. In articolul de astazi doresc sa-ti arat cateva gesturI care transmit neincredere.
          
1. Bratele incrucisate reprezinta o postura defensiva in care inconstient se pune o bariera intre tine si interlocutor. Veti observa acest gest in special cand o persoana se simte amenintata sau trasa la raspundere.








2. Miscarile necontrolate ale mainilor si picioarelor precum prinderea degetelor, atingerea  fetei cu mana,  mersul dintr-o directia in alta fara un orizont,   gesticularea rapida si totusi cu mainile moi etc. sunt gesturi facute intr-un moment in care emotiile depasesc starea de confort,calm. Un mod de a controla emotiile este sa inspirati pe nas si sa expirati pe gura de cateva ori astfel incat mintea sa se poata relaxa.






3. Spatele incovoiat in forma unui semicerc transmite neincredere in fortele proprii cat si o stare de melancolie. In momentul in care aveti o situatie neplacuta, un eveniment nefericit, inconstient capul va fi plecat, umerii lasati in fata si spatele sub forma unui curcubeu. Un exercitiu foarte bun ar fi sa va opriti gandurile negative pentru cateva secunde si sa constientizati postura care o aveti, veti fi surprinsi de modul cum se comporta corpul atunci cand aveti o stare neplacuta, recomand sa va indreptati spatele pret de cateva minute si veti vedea cum starea se va schimba.


     4. Evitarea contactului vizual este un mod in care iti asumi postura de subordonat, de neincredere in mesajul pe care doresti sa-l transmiti. Un om care este sigur pe ceea ce spune se va uita direct in ochi.




Gesturile pe care le faci sunt o extensie a emotiilor pe care le simti pe moment astfel ca pentru starea interioara cat si pentru mesajul pe care doresti sa-l transmiti e bine sa constientizezi gesturile pe care le faci, in special cele care te dezavanjeaza si sa le inlocuiesti cu altele care te pun in lumina si te ajuta sa te simti bine in pielea ta.



duminică, 19 aprilie 2015

GESTURI CARE DENOTA INCREDERE

De cate ori nu ne aflam in situatia in care dorim sa transmitem incredere? Sa aratam acea energie de incredere pe care ceilalti sa o simta fara sa stie ce anume ii determina sa simta asta. Astazi va voi expune cateva gesturi care pot transmite acest lucru.


1.       Degetele lipite in forma unui triunghi este un gest din ce in ce mai folosit si care are rolul de a transmite  incredere in mesajul  ce-l transmitem. Veti  observa acest gest folosit foarte des la politicieni, prezentatori de emisiuni etc…








2.       Mainile la spate le vom observa in special la soldati sau la oameni cu autoritate si are rolul de transmite incredere, stapanire de sine, putere in special pentru ca lasa corpul expus. Deasemenea acest gest ajuta la indreptarea posturii si la eliberarea cailor respiratorii astfel incat sa castigi un plus de energie si incredere. Totusi prinderea incheieturii mainii in momentul in care tinem mainile la spate e un semn de frustrare, cu cat prindem mai sus mana la spate cu atat frustrarea e  mai mare, e o modalitatea de a gasi confortul interior.




3.       Degetele mari scoase in afara atunci cand tinem mainile in buzunar e un alt gest ce denota incredere, superioritate. In filmele cu cowboy  il veti vedea cel mai des folosit.





   4.       Palmele impreunate la ceafa este un alt gest ce transmite incredere dar si aroganta intr-o buna masura.
 






Gesturile pe care le folosim sunt o amplificare a ceea ce suntem, a ceea ce simtim, e foarte greu sa mintim, intr-un fel sau altul ne vom da de gol astfel ca e bine sa folosim gesturile descrise mai sus daca dorim sa transmitem incredere .O persoana increzatoare va folosi gesturi limitate, ferme dar foarte subtile sufient cat sa amplifice ceea ce zic. 

duminică, 1 martie 2015

SEMNE ALE ATENTIEI

Te afli intr-o discutie cu un prieten sau cu cineva de la care doresti atentie, observi ca se uita prin incapere sau poate pe telefon, eventual mai da din cap din cand in cand pentru a parea ca te asculta deoarece nu vrea sa para ca nu te asculta chiar deloc, bunul simt la el acasa, mai zambeste printre randuri, instinctul iti spune ca e ceva in neregula dar totusi continui sa-i explici/povestesti cu gandul ca e doar o impresie. Te regasesti in acest scenariu?
Se intampla de suficiente ori sa fim in ipostaza celui care vrea sa fie ascultat si invers in ipostaza celui care asculta iar in functie de persoana din fata noastra sau poate chiar si de stare sa reactionam intr-un fel sau altul.
Astazi iti voi prezenta cateva semne care iti vor dezvalui daca o persoana e atenta la ceea ce spui sau o face doar din complezenta.
1. Se apleaca in fata. Daca observi in timpul unei discutii ca partenerul/a se apleaca in fata uitandu-se in ochii tai inseamna ca doreste sa asculte ceea ce ai de spus, e concentrat/a si atent/a la discutie. In cazul in care se indeparteaza de tine facand comunicarea mult mai grea atunci e o problema careia ii poti gasi solutia.



2. Se uita in ochii tai majoritatea timpului. Atunci cand atentia e focalizata la conversatia existenta nu prea exista motive ca ochii sa umble dintr-o parte in alta prin incapere cautandu-si ceva de vazut. Cand se uita majoritatea timpului in alta directie decat in cea care ar trebui sa o faca atunci exista niste motive pentru care o face, poate subiectul nu-i place sau poate e plictisit, indiferent care ar fi motivul, dupa ce vei citi acest articol vei sti ca e o problema ce necesita  atentie si solutionare.


3. Picioarele si trunchiul sunt orientate catre tine. Desi pare bizar, picioarele pot dezvalui foarte multe despre interesul unei persone. In momentul in care exista atentie sunt suficiente motive ca trupul sa fie orientat catre tine si nu in alta parte, daca e spre iesire atunci nu va dura mult pana isi va gasi motiv sa plece.




In momentul in care te gasesti intr-o astfel de situatie si iti doresti atentia acelei/acelui cineva e bine sa urmaresti acesti indici astfel incat sa-ti fie mai usor sa-l tii prezent in discutie. Ceea ce poti face pentru a-i starni atentia este sa-i pui intrebari legate de subiect sau chiar si ceva pe dinafara doar de dragul de a-l atrage in conversatie, sa-i ceri parerea cu privire la situatie sau subiect, sa-i arati ceva ( in special cand umbla cu ochii prin incapere) care ii poate starni curiozitatea.

Mai sunt si alte semne care pot dezvalui daca o persoana e atenta sau nu la ceea ce spui, dar sunt cazuri particulare ce tin de fiecare in parte. Cele de mai sus sunt cele mai intalnite si uzuale. De acum incolo ai motive sa faci atenti oameni cu care vorbesti astfel iti urez succes in atragerea si sustinerea atentiei.
O saptamana frumoasa iti urez!

duminică, 22 februarie 2015

OBSERVATIA

Mergi pe strada si te gandesti la ce ai de facut sau la ce ai facut pana la acea ora, poate ai uitat sa suni un prieten, poate la job nu ai reusit sa termini o sarcina ce ieri trebuia facuta, poate nu ai sunat parintii iar pe langa tine se intampla o groaza de evenimente carora nu le-ai dat importanta pentru ca erai prea patruns de probleme,ganduri.
Pe langa tine se intampla o multitudine de evenimente doar la o simpla plimbare prin parc, prin oras, la care este necesar doar sa deschizi ochii si posibil sa fi minunat de ce vezi, poate un copil rade intr-un fel in care iti schimba ziua, poate un batran spune o intamplare prin care a trecut si care te va motiva sa faci ceea ce-ti doresti, poate un om e atat de trist in acea zi incat nu mai intelege nimic din viata si poate un zambet de-al tau chiar si pentru o secunda sa-i faca ziua mai  buna.

Daca iti dai posibilitatea sa observi ce se intampla in jurul tau vei antrena muschiul de a trai in prezent si de a fi atent la ce se intampla in jur. Cu cat observi mai multe lucruri, evenimente cu atat ai sansa sa descoperi cat mai multe. Consider ca in comunicarea nonverbala, in intelegerea emotiilor oameniilor si de ce nu, a evenimentelor ce se intampla in jur, principalul atribut pe care trebuie sa-l aiba sau sa-l dezvolte cineva este observatia (daca ma insel ma puteti contrazice). Lucrul interesant ce se intampla in momentul in care te folosesti de observatie si in momentele in care nu o faci  in mod normal ( de exemplu in autobuz, tren, cand pleci de la lucru, in parc la o plimbare, sau cand faci ceva ca sa te relaxezi,etc.) este ca iti dai posibilitatea sa iesi din “minte ta”, din gandurile pe care le ai  si sa traiesti in prezent, bucurandu-te de fiecare secunda, de fiecare clipa, de fiecare eveniment ce ti se ofera. Viata e grea in multe feluri, nu ajung bani, nu faci ceea ce iti place, sanatatea te supara, nu ajung pastilele, copii plang de foame, pisica strica mobila, lucruri care te coplesesc intr-un fel sau altul daca le dai importanta mai mult decat e necesar, se spune ca “ viata e simpla doar ca noi ne-o complicam”. Fiecare situatie isi are partea sa frumoasa, poate comica, depinde doar de tine sa o descoperi.  
Recomandarea mea dupa acest articol este sa va dati posibilitatea sa folositi calitatea de a observa cu care fiecare din noi suntem inzestrati si multe lucruri frumoase va vor fi date sa le vedeti. Observati ce se intampla in jur si poate veti descoperi cheia problemelor cu care va confruntati in altcineva sau intr-o situatie ce va este dat sa o vedeti, pana la urma nimic nu e intamplator.
Cine stie poate veti descoperi leacul pentru cancer.




      

duminică, 8 februarie 2015

OGLINDIREA

Sunteti intr-o cafenea cu partenerul/a si aveti o discutie placuta dar simtiti ca  lipseste ceva, a-ti dori  sa existe acel ceva, acea legatura dar nu se intampla asta.”Va intrebati de ce?” Doar discutia e placuta, “ce anume lipseste?” deoarece totul pare in regula, dar totusi nu se creeaza acea conexiune emotionala pe care o doriti.



Oglindirea este acea actiune prin care se copiaza ceea ce face o anumita persoana, de exemplu  daca isi pune piciorul sub coapsa, dupa un minut se copiaza aceasta pozitie. Aceasta actiune are menirea de a crea un raport cu persoana cu care se interactioneaza. Intr-un grup de oameni care se inteleg foarte bine veti observa cum au aceeasi pozitie, parca ar fi una si aceeasi persoana. Acest lucru il fac inconstient dar spune foarte multe despre relatia existenta.




In momentul in care doriti sa creeati un raport cu o persoana, fie ca e un interviu sau o intalnire, copierea posturii va ajuta in acest sens. In momentul in care isi schimba pozitia, copiati dupa aproximativ un minut si veti avea niste rezultate surprinzatoare, astfel incat sa existe o oarecare normalitate si sa nu para ciudat.Tot ce trebuie sa faceti este sa observati si sa actionati.

duminică, 25 ianuarie 2015

LINIA DE BAZA

Minciunile fac parte din rutina noastra zilnica indiferent ca ne place sa recunoastem sau nu. Daca vom cauta pe internet semne ale mincinosilor vom gasi materiale pentru ore intregi de studiu dar despre cel mai important lucru vom gasi foarte putin.
Linia de baza reprezinta actiuniile ce le facem in mod normal si care ne definesc felul cum suntem, felul cum reactionam. De exemplu: un om care atunci cand sta la o masa are tendinta de a sta cu mainile pe masa, priveste in ochi atunci cand vorbeste, gesticuleaza foarte mult, zambeste, bate din picior in mod repetat. Toate acestea sunt actiuni pe care le  face natural si ceea ce e linia de baza. Daca la un moment dat cand se vorbeste despre un anume subiect se abate de la ceea ce face in mod obisnuit atunci e un  punct ce merita cercetat pentru ca e posibil sa minta sau pur si simplu nu are o parere buna despre acel subiect. Interogatorii foarte buni vor cauta la inceput sa faca o linie de baza a intervievatului, ceea ce face in mod normal si pe urma sa treaca la subiectul care il intereseaza. De ce e atat de important sa stabilim o linie de baza?
Pentru ca e posibil ca acel om sa aiba niste ticuri sau sa reactioneze intr-un anumit fel pus sub presiune, sa-si atinga fata sau nasul iar noi sa credem ca el minte cand pentru el alea sunt actiuni pe care le face in mod normal.Intrebari simple precum: De unde esti? Care e numele parintilor? Care a fost cea mai frumoasa vacanta si de ce? etc. pot ajuta la creearea liniei de baza si de aici la depistarea minciunilor sau lucrurilor care nu se leaga.
Gesturile pe care le facem, tonul vocii pe care-l folosim in afara liniei de baza merita sa le acordam atentie deoarece e posibil sa fie o minciuna sau pur si simplu un subiect fragil fata de care nu avem o parere placuta oricum ar fi putem depista acel de ce ascuns in spatele cuvintelor.
Ceea ce recomand inainte de a trage o concluzie pripita despre cineva este sa-i faceti linia de baza prin intrebari simple la care cunoasteti raspunsul sau la care nu are motive sa minta si pe urma sa intrebati despre subiectul ce va intereseaza astfel veti afla daca minte sau nu si posibil de ce o face.

   

duminică, 18 ianuarie 2015

PRIVIREA



Privirea reprezinta principala modalitate prin care ne conectam cu ceilalti indiferent daca suntem pe strada, la lucru sau luand cina cu cei dragi, ochii vor transmite daca o persoana ne este placuta sau nu. Pana la urma ochii sunt oglinda sufletului.



In momentul in care sustinem privirea cuiva, in special cand nu folosim cuvinte, vom avea avea impresia ca patrunde pana in suflet. Din felul cum o persoana ne priveste putem sa ne dam seama ce parere are despre noi.

In cele ce urmeaza voi enumera cateva moduri de a privi cu care ne intalnim constant:


1. Oamenii timizi se vor uita in cu totul alta directia decat in ochi, inconstient se instaleaza frica de a lasa pe cineva sa patrunda in suflet, asa ca prefera sa evite contactul vizual.








2. Sunt foarte multi oameni care evita contactul vizual pentru ca nu au incredere in ei si vor privi marea majoritate a timpului in jos, avand un dialog intern, intr-o parte la ceva si doar din cand in cand aducand privirea la interlocutor.


3. In momentul in care nu ne place un subiect sau o persoana tendinta va fi de a ne uita in lateral, cu o urma de dispret, vizibila la nivelul comisurilor gurii.








4. In flirt vom gasi acea privire calda dar si provocatoare prin care transmitem interesul. Privirea va pleca dinspre ochi spre buze, posibil si mai jos iar pe urma va urca din nou, daca este urmata de un zambet atunci nu e de asteptat, e de actionat.





5. Privirea directa o vom gasi in momentul in care cineva doreste sa-si impuna un punct de vedere sau sa arate ca el e seful astfel ca va sustine privirea pana cand cineva va ceda.






6. Privirea agresiva va aparea inainte oricarui duel, capul usor plecat in fata, va fi o privire de sub sprancene, daca si maxilarul e inclestat atunci treaba e serioasa.









Modul in care privim transmite un mesaj despre sentimentele pe care le nutrim fata de o anumita persoana. E adevarat ca nu putem controla pupilele, astfel daca se dilata e clar ca un lucru creeaza interes, daca se contracta inseamna ca ceva nu ne place. Din felul in care priveste observam ce simte acea persoana fata de noi si putem actiona ca atare.
E foarte important dincolo de starile in care ne aflam sa privim o persoana in ochi, astfel ca sfatul meu este ca indiferent de situatie sa mentineti contactul vizual.





duminică, 11 ianuarie 2015

MERSUL




    Mersul reprezinta o actiune principala in viata noastra dar in acelasi timp si o sursa de exprimare a unei stari emotionale interioare. Mergem cu umerii plecati in fata sau trasi in spate? Facem pasi mari de uriasi sau pasi marunti de pitici?


     Felul cum mergem poate influenta dispozitia in care suntem. In cele ce urmeaza va voi prezenta modelele generale de mers pe care le adoptam:

1. Omul focusat va merge stiind ca are o tinta ce trebuie sa o atinga, va face pasi mari, grabiti, corpul orientat in fata, fiind ca o sageata. Acest tip de mers il adopta oamenii de actiune, foarte grabiti care vor sa-si faca treaba cat mai repede cu putinta. Pentru ei “timpul parca nu are rabdare”.



2. Omul depresiv va avea umerii lasati in fata, privirea va fi majoritatea timpului in jos, mainile lipite de corp, va face pasi marunti si fara vlaga. Sunt oameni ce traiesc in mintea lor, separati de exterior, negativisti ce cauta motive mai mult pentru a nu trai decat pentru a trai.




3  Politicianul este cel care va avea umerii trasi in spate, un mers apasat, energic si ferm, capul sus, pieptul in fata, privirea o va imparti in mod egal celor cu care intra in contact, va gesticula destul de mult, ii place sa controleze si sa domine, intentia e de a fi un lider.






4. Omul preocupat sau supus va avea tendinta de a face pasi mici, masurati, umerii usor lasati in fata, capul il va tine usor plecat, suficient cat sa poate evita privirea dominantului, greutatea corpului va fi pe picioare. Daca omul depresiv are mainile lipite de corp, parand imobil, omul preocupat va gesticula in timp ce merge dar foarte usor si fara energie.



5. Omul calm va avea tendinta de a face pasi foarte calculati, nici prea mari dar nici mici, capul va fi sus, privirea va umbla foarte putin intr-o parte sau alta, doar daca e necesar, umerii vor fi trasi in spate, pieptul scos in afara, vor gesticula larg dar intr-un ritm lent pentru a atrage si sustine atentia. In general oamenii foarte increzatori, stapani pe sine vor folosi mersul calm si calculat.






     Alegem un stil de mers bazat pe caracterul nostru dar in functie de stare si mersul e posibil sa se schimbe. In momentul in care ne confruntam cu o perioada mai dificila din punct de vedere emotional e posibil sa lasam umerii in fata, capul plecat si mersul haotic, la fel de bine cum putem merge foarte energic pentru ca avem foarte multe sarcini intr-o zi si suntem in criza de timp. In momentul in care constientizam cum mergem si dorim sa avem o alta stare prin mers putem sa ne-o schimbam, de exemplu trecem printr-o perioada mai nefasta si tendinta va fi sa adoptam mersul depresiv,  aici putem constientiza ca ne va amplifica starea si putem astfel sa o contracaram prin indreptarea spatelui, privirea sus si un zambet pe fata.

     In functie de ceea ce dorim sa exprimam sau simtim putem sa alegem sa adoptam un stil de mers. Un mers echilibrat ar fi o combinatie intre cel al politicianului si omului calm, de exemplu un mers calculat,nu foarte energic, umerii trasi in spate, privirea sus si calda, un zambet placut. Puteti incerca acest tip de mers si veti vedea impactul.
      Avand in vedere ca e primul articol pe anul 2015 doresc sa va urez un an plin de realizari, de obiective marete si fericire in suflet.