duminică, 25 ianuarie 2015

LINIA DE BAZA

Minciunile fac parte din rutina noastra zilnica indiferent ca ne place sa recunoastem sau nu. Daca vom cauta pe internet semne ale mincinosilor vom gasi materiale pentru ore intregi de studiu dar despre cel mai important lucru vom gasi foarte putin.
Linia de baza reprezinta actiuniile ce le facem in mod normal si care ne definesc felul cum suntem, felul cum reactionam. De exemplu: un om care atunci cand sta la o masa are tendinta de a sta cu mainile pe masa, priveste in ochi atunci cand vorbeste, gesticuleaza foarte mult, zambeste, bate din picior in mod repetat. Toate acestea sunt actiuni pe care le  face natural si ceea ce e linia de baza. Daca la un moment dat cand se vorbeste despre un anume subiect se abate de la ceea ce face in mod obisnuit atunci e un  punct ce merita cercetat pentru ca e posibil sa minta sau pur si simplu nu are o parere buna despre acel subiect. Interogatorii foarte buni vor cauta la inceput sa faca o linie de baza a intervievatului, ceea ce face in mod normal si pe urma sa treaca la subiectul care il intereseaza. De ce e atat de important sa stabilim o linie de baza?
Pentru ca e posibil ca acel om sa aiba niste ticuri sau sa reactioneze intr-un anumit fel pus sub presiune, sa-si atinga fata sau nasul iar noi sa credem ca el minte cand pentru el alea sunt actiuni pe care le face in mod normal.Intrebari simple precum: De unde esti? Care e numele parintilor? Care a fost cea mai frumoasa vacanta si de ce? etc. pot ajuta la creearea liniei de baza si de aici la depistarea minciunilor sau lucrurilor care nu se leaga.
Gesturile pe care le facem, tonul vocii pe care-l folosim in afara liniei de baza merita sa le acordam atentie deoarece e posibil sa fie o minciuna sau pur si simplu un subiect fragil fata de care nu avem o parere placuta oricum ar fi putem depista acel de ce ascuns in spatele cuvintelor.
Ceea ce recomand inainte de a trage o concluzie pripita despre cineva este sa-i faceti linia de baza prin intrebari simple la care cunoasteti raspunsul sau la care nu are motive sa minta si pe urma sa intrebati despre subiectul ce va intereseaza astfel veti afla daca minte sau nu si posibil de ce o face.

   

duminică, 18 ianuarie 2015

PRIVIREA



Privirea reprezinta principala modalitate prin care ne conectam cu ceilalti indiferent daca suntem pe strada, la lucru sau luand cina cu cei dragi, ochii vor transmite daca o persoana ne este placuta sau nu. Pana la urma ochii sunt oglinda sufletului.



In momentul in care sustinem privirea cuiva, in special cand nu folosim cuvinte, vom avea avea impresia ca patrunde pana in suflet. Din felul cum o persoana ne priveste putem sa ne dam seama ce parere are despre noi.

In cele ce urmeaza voi enumera cateva moduri de a privi cu care ne intalnim constant:


1. Oamenii timizi se vor uita in cu totul alta directia decat in ochi, inconstient se instaleaza frica de a lasa pe cineva sa patrunda in suflet, asa ca prefera sa evite contactul vizual.








2. Sunt foarte multi oameni care evita contactul vizual pentru ca nu au incredere in ei si vor privi marea majoritate a timpului in jos, avand un dialog intern, intr-o parte la ceva si doar din cand in cand aducand privirea la interlocutor.


3. In momentul in care nu ne place un subiect sau o persoana tendinta va fi de a ne uita in lateral, cu o urma de dispret, vizibila la nivelul comisurilor gurii.








4. In flirt vom gasi acea privire calda dar si provocatoare prin care transmitem interesul. Privirea va pleca dinspre ochi spre buze, posibil si mai jos iar pe urma va urca din nou, daca este urmata de un zambet atunci nu e de asteptat, e de actionat.





5. Privirea directa o vom gasi in momentul in care cineva doreste sa-si impuna un punct de vedere sau sa arate ca el e seful astfel ca va sustine privirea pana cand cineva va ceda.






6. Privirea agresiva va aparea inainte oricarui duel, capul usor plecat in fata, va fi o privire de sub sprancene, daca si maxilarul e inclestat atunci treaba e serioasa.









Modul in care privim transmite un mesaj despre sentimentele pe care le nutrim fata de o anumita persoana. E adevarat ca nu putem controla pupilele, astfel daca se dilata e clar ca un lucru creeaza interes, daca se contracta inseamna ca ceva nu ne place. Din felul in care priveste observam ce simte acea persoana fata de noi si putem actiona ca atare.
E foarte important dincolo de starile in care ne aflam sa privim o persoana in ochi, astfel ca sfatul meu este ca indiferent de situatie sa mentineti contactul vizual.





duminică, 11 ianuarie 2015

MERSUL




    Mersul reprezinta o actiune principala in viata noastra dar in acelasi timp si o sursa de exprimare a unei stari emotionale interioare. Mergem cu umerii plecati in fata sau trasi in spate? Facem pasi mari de uriasi sau pasi marunti de pitici?


     Felul cum mergem poate influenta dispozitia in care suntem. In cele ce urmeaza va voi prezenta modelele generale de mers pe care le adoptam:

1. Omul focusat va merge stiind ca are o tinta ce trebuie sa o atinga, va face pasi mari, grabiti, corpul orientat in fata, fiind ca o sageata. Acest tip de mers il adopta oamenii de actiune, foarte grabiti care vor sa-si faca treaba cat mai repede cu putinta. Pentru ei “timpul parca nu are rabdare”.



2. Omul depresiv va avea umerii lasati in fata, privirea va fi majoritatea timpului in jos, mainile lipite de corp, va face pasi marunti si fara vlaga. Sunt oameni ce traiesc in mintea lor, separati de exterior, negativisti ce cauta motive mai mult pentru a nu trai decat pentru a trai.




3  Politicianul este cel care va avea umerii trasi in spate, un mers apasat, energic si ferm, capul sus, pieptul in fata, privirea o va imparti in mod egal celor cu care intra in contact, va gesticula destul de mult, ii place sa controleze si sa domine, intentia e de a fi un lider.






4. Omul preocupat sau supus va avea tendinta de a face pasi mici, masurati, umerii usor lasati in fata, capul il va tine usor plecat, suficient cat sa poate evita privirea dominantului, greutatea corpului va fi pe picioare. Daca omul depresiv are mainile lipite de corp, parand imobil, omul preocupat va gesticula in timp ce merge dar foarte usor si fara energie.



5. Omul calm va avea tendinta de a face pasi foarte calculati, nici prea mari dar nici mici, capul va fi sus, privirea va umbla foarte putin intr-o parte sau alta, doar daca e necesar, umerii vor fi trasi in spate, pieptul scos in afara, vor gesticula larg dar intr-un ritm lent pentru a atrage si sustine atentia. In general oamenii foarte increzatori, stapani pe sine vor folosi mersul calm si calculat.






     Alegem un stil de mers bazat pe caracterul nostru dar in functie de stare si mersul e posibil sa se schimbe. In momentul in care ne confruntam cu o perioada mai dificila din punct de vedere emotional e posibil sa lasam umerii in fata, capul plecat si mersul haotic, la fel de bine cum putem merge foarte energic pentru ca avem foarte multe sarcini intr-o zi si suntem in criza de timp. In momentul in care constientizam cum mergem si dorim sa avem o alta stare prin mers putem sa ne-o schimbam, de exemplu trecem printr-o perioada mai nefasta si tendinta va fi sa adoptam mersul depresiv,  aici putem constientiza ca ne va amplifica starea si putem astfel sa o contracaram prin indreptarea spatelui, privirea sus si un zambet pe fata.

     In functie de ceea ce dorim sa exprimam sau simtim putem sa alegem sa adoptam un stil de mers. Un mers echilibrat ar fi o combinatie intre cel al politicianului si omului calm, de exemplu un mers calculat,nu foarte energic, umerii trasi in spate, privirea sus si calda, un zambet placut. Puteti incerca acest tip de mers si veti vedea impactul.
      Avand in vedere ca e primul articol pe anul 2015 doresc sa va urez un an plin de realizari, de obiective marete si fericire in suflet.