sâmbătă, 20 decembrie 2014

DIFERITE GESTURI ALE PICIOARELOR



Picioarele transmit informatii importante despre intentiile unei persone, se simte in largul sau in grup sau are intentii sa plece? II o persoana increzatoare sau are ceva de ascuns? Picioarele ne pot oferi raspunsul la aceste intrebari cand celelalte parti ale corpului nu o fac.
In general se da putina importanta picioarelor deoarece consideram ca dincolo de a ne ajuta la mers picioarele nu pot exprima starea ce o avem sau ceilalti vor fi prea putini atenti la ce facem cu picioarele in timp ce vorbim. E interesant ca oamenii se concentreaza foarte mult sa-si controleze muschii fetei si foarte putin picioarele, recunosc am fost si eu in aceasta capcana pana am citit despre ce transmit picioarele cand vorbim cu cineva sau cand suntem intr-un grup.
In cele ce urmeaza va voi prezenta cateva pozitii ale picioarelor ce merita luate in considerare:

1. Felul cum picioarele sunt indreptate poate spune daca o persoana este angajata in discutie sau subiectul nu o intereseaza, asta desi zambeste si transmite semnale ca ar parea atenta, din momentul in care observati ca picioarele sunt indreptate in alta parte, aveti o problema si e bine sa schimbati subiectul sau sa vedeti care e problema. Un alt context in care merita observat acest gest este intr-un grup in care doriti sa intrati, primul lucru care merita vazut este felul cum isi tin picioarele membrii din grupul respectiv, daca ambele picioare sunt orientate in interiorul grupului atunci va fi mult mai greu de intrat deoacere formeaza un circuit inchis, discuta despre ceva in care sunt implicati, in schimb daca au un picior indreptat in afara grupului inseamna ca sunt deschisi unor noi doritori de a participa la discutie.
 
2. Picioarele drepte si infipte in pamant e o pozitie in general masculina ce transmite incredere in
fortele proprii si deschidere (in special daca vine cu mainile prinse la spate), o puteti observa la militari, politisti in unele cazuri, chiar si la batrani am observat aceasta postura. Transmite mesajul ca “ ma poti ataca nu mi-e frica, am increderea ca voi respinge atacul tau”. E o pozitie ce merita folosita in anumite situatii in care se doreste a arata putere dar intr-o conversatie in doi e de preferat sa nu pentru ca transmite aroganta si e posibil sa pari ca nu te intereseaza partenerul de discutie.


3. Picioarele incrucisate poate avea doua intelesuri foarte importante ce merita atentie:
-  o data poate avea scop de protejare in momentele cand apar suspiciuni cu privire la un subiect sau cand exista o opinie contrara deoarece corpul doreste sa ne protejeze de un eventual atac.
-  a doua semnificatie poate fi atunci cand ne place o discutie cu o persoana si astfel ne blocam posibilitatea de a pleca, exista un confort si dorinta de a continua dialogul,in special femeile folosesc aceasta postura.
Picioarele pot fi o modalitate prin care putem observa intentiile oameniilor, in special intr-un grup. Daca veti fi atent la aceste 3 aspecte descrise mai sus va fi usor sa depistati dinainte situatia dintr-un grup, implicarea unor oameni in discutie. Sper ca informatiile date sa va ajute sa gestionati viitoarele situatii.
Probabil acesta va fi ultimul articol pe anul 2014, astfel va urez Craciun Fericit alaturi de cei dragi si un an 2015 ce sa aduca in viata voastra fericire, succes si vointa de a reusi. LA MULTI ANI DRAGI CITITORI.





luni, 15 decembrie 2014

GESTICULAREA

Gesticularea este una din cele mai importante metode prin care transmitem un mesaj. Cat de captivant e mesajul pe care-l transmiteti?
         Sambata am fost la prezentarea unei firme in care au vorbit 5  speakeri, fiecare avand roluri determinate. Cel mai mult mi-a captat atentia ultimul speaker, un domn pe la 60 de ani care avea un mod de a relationa cu publicul fantastic. Acest domn a vorbit undeva la 30 de minute dar toata sala era absorbita de prezentarea pe care o facea incat au pierdut notiunea timpului. Am urmarit ceea ce face foarte atent si ceea ce am descoperit e ca distribuia privirea in toata sala si putin mai mult celor care erau de acord cu ceea ce spunea, gesticula in “patrat” (spatiul dintre solduri si piept) iar cand vorbea despre cineva indrepta usor palmele spre persoana respectiva, deasemenea atingea persoanele din sala foarte usor pentru a se simti special. Multe din lucrurile pe care le facea erau inconstiente dar avand experienta vasta de a vorbi in public si-a format o naturalete aparte.

Partea frumoasa e ca fiecare din noi avem stilul propriu de a sustine un discurs, de  a gesticula, astfel   e important sa descoperim ce se potriveste caracterului, temperamentului nostru pentru a transmite mesajul corect. Lucrez in mod constant la felul cum gesticulez si rezultatele le simt, reusesc sa captez atentia unui grup mai bine decat o faceam inainte de a lucra constient la modul cum imi folosesc mainile,trupul.


Din ceea ce am observat gesticulam in functie de starea interioara si de felul cum suntem, mai exact:

Tipul calm si hotarat va gesticula putin, controlat dar totusi va fi ferm in ceea ce transmite.







Tipul extrovertit va avea tendinta de a folosi gesturi variate, expansive, agitate pentru a se mentine in centrul atentiei sau a capta atentia.






Tipul introvertit va folosi cat mai putine gesturi, in mare parte nesigure, ezitante tocmai pentru a nu atrage atentia asupra sa cat si a nesigurantei cu care se confrunta.
Dupa cum observam gesticulatia poate transmite foarte multe informatii despre felul cum suntem sau ne simtim, partea captivanta e ca putem invata sa ne folosim mainile in asa mod incat sa transmitem mesajul care-l dorim si sa aiba impactul scontat. In general nu exista un mod specific de a gesticula ce sa fie potrivit pentru toti. Daca vom vedea un tip calm ce gesticuleaza foarte rapid, vast vom simti ca e ceva in neregula, pot fi emotiile sau poate fi o minciuna ce o spune si corpul se lupta cu ceea ce spune sau un tip plin de energie ce vorbeste foarte repede dar gesticuleaza foarte putin la fel va parea ceva in neregula. Din aceasta cauza trebuie sa adaptam miscarile mainilor, capului la felul de a fi. Mesajul pe care-l transmitem e de 2 ori mai puternic in momentul in care gesticulam eficient, asa ca merita lucrat acest aspect.

Pentru a descoperi stilul propriu va recomand sa vorbiti in oglinda si sa gesticulati, astfel veti vedea ce anume faceti bine si ce merita imbunatatit. Pana la urma cel mai bun critic suntem noi insine.





joi, 4 decembrie 2014

SPATELE DREPT



Spatele drept este una din cele mai importante modalitati prin care se poate proiecta incredere in fortele proprii. Oare cat de mult conteaza sa avem spatele drept?

La prima vedere pare un gest simplu dar in sine este o provocare, in special daca exista obisnuinta de a sta cocosat. Printre primele gesturi pe care le-am schimbat la mine a fost sa-mi indrept spatele, aveam tendinta de a sta cocosat sau de a merge cocosat pentru ca mi se parea un gest smecheresc, dar totusi aveam o senzatie de inferioritate fata de ceilalti si ma simteam neincrezator in fortele proprii. Intr-o zi am vazut un material pe youtube de la Amy Cuddy-Your body language shapes who you are, am auzit povestea ei si am ramas impresionat cum limbajul trupului i-a schimbat viata. Am decis sa dau o incercare si sa aplic in viata mea exercitiile ce ea le-a aplicat.


Timp de 30 de zile mi-am zis ca trebuie sa merg cu spatele drept, cand stau pe scaun, sa stau cu spatele drept, eventual sa nu ating spatarul, tocmai sa fiu sigur ca nu ma cocosez. Un alt exercitiu pe care l-am facut a fost ca inaintea oricarei activitati importante  dintr-o zi sa stau cu mainile in aer in semn de victorie si sa simulez ca ma bucur pentru ceva, timp de 5 minute. A fost ciudat exercitiul pentru ca de multe ori inconstient ma intorceam la pozitia cocosatului de la Notre Dames si dupa cateva minute mi se parea ceva in neregula si imi indreptam spatele dar a fost benefic pentru ca increderea in mine a crescut cat si perceptia oameniilor pe care ii intalneam s-a schimbat. Auzim de atatea ori ca prima impresie conteaza, dar de multe ori nu stim ce anume creeaza acea prima impresie. Prima impresie se formeaza in subconstient datorita a ceea ce vedem in primele secunde la persoana pe care o cunoastem, mai exact limbajul trupului pe care il adopta.   

Spatele cocosat apare prin umerii moi lasati usor in fata, spatele ia forma unui semicerc, uneori exista tendinta de a lasa capul in jos. Aceasta postura poate cauza dureri grave de spate si afectiuni ale coloanei vertebrale, deasemenea pot aparea si  stari negative precum: stresul, inferioritatea si mai exact (cel putin asa a fost in cazul meu) tendinta de a-i privi pe ceilalti de jos, moleseala si senzatia ca pe umeri stau probleme ce apasa.





Spatele drept apare prin linia naturala in forma literei S, umerii relaxati si usor trasi in spate, privirea va fi aproape tot timpul inainte, capul va fi sus astfel incat barbia sa pastreze o linie dreapta cu pieptul. Pozitia corecta a spatelui este necesara pentru o coloana vertebrala sanatoasa. Muschii spatelui, care reprezinta o grupa musculara importanta, mentin rectitudinea coloanei vertebrale si de asemenea realizeaza miscarile de aductie ale membrelor superioare. Rolul muschiilor spatelui si a coloanei vertebrale in activitatea zilnica este foarte important, vital chiar, avand in vedere faptul ca aproape fiecare miscare pe care o facem presupune miscarea spatelui. O pozitie incorecta va incomoda respiratia, precum si activitatea normala a organelor interne, si va duce la dureri la nivelul musculaturii din zona cefei, a umerilor si a soldurilor. Aceasta postura da senzatia de libertate, de incredere, de putere.


Recomandarea mea este sa incercati sa va indreptati spatele timp de 30 de zile ori de cate ori va gasiti in postura cocosatului, veti vedea dupa aceasta perioada o schimbare enorma in felul cum va simtiti si in felul cum va percep ceilalti. Munciti cu spor si cu zambetul pe buze.