joi, 4 decembrie 2014

SPATELE DREPT



Spatele drept este una din cele mai importante modalitati prin care se poate proiecta incredere in fortele proprii. Oare cat de mult conteaza sa avem spatele drept?

La prima vedere pare un gest simplu dar in sine este o provocare, in special daca exista obisnuinta de a sta cocosat. Printre primele gesturi pe care le-am schimbat la mine a fost sa-mi indrept spatele, aveam tendinta de a sta cocosat sau de a merge cocosat pentru ca mi se parea un gest smecheresc, dar totusi aveam o senzatie de inferioritate fata de ceilalti si ma simteam neincrezator in fortele proprii. Intr-o zi am vazut un material pe youtube de la Amy Cuddy-Your body language shapes who you are, am auzit povestea ei si am ramas impresionat cum limbajul trupului i-a schimbat viata. Am decis sa dau o incercare si sa aplic in viata mea exercitiile ce ea le-a aplicat.


Timp de 30 de zile mi-am zis ca trebuie sa merg cu spatele drept, cand stau pe scaun, sa stau cu spatele drept, eventual sa nu ating spatarul, tocmai sa fiu sigur ca nu ma cocosez. Un alt exercitiu pe care l-am facut a fost ca inaintea oricarei activitati importante  dintr-o zi sa stau cu mainile in aer in semn de victorie si sa simulez ca ma bucur pentru ceva, timp de 5 minute. A fost ciudat exercitiul pentru ca de multe ori inconstient ma intorceam la pozitia cocosatului de la Notre Dames si dupa cateva minute mi se parea ceva in neregula si imi indreptam spatele dar a fost benefic pentru ca increderea in mine a crescut cat si perceptia oameniilor pe care ii intalneam s-a schimbat. Auzim de atatea ori ca prima impresie conteaza, dar de multe ori nu stim ce anume creeaza acea prima impresie. Prima impresie se formeaza in subconstient datorita a ceea ce vedem in primele secunde la persoana pe care o cunoastem, mai exact limbajul trupului pe care il adopta.   

Spatele cocosat apare prin umerii moi lasati usor in fata, spatele ia forma unui semicerc, uneori exista tendinta de a lasa capul in jos. Aceasta postura poate cauza dureri grave de spate si afectiuni ale coloanei vertebrale, deasemenea pot aparea si  stari negative precum: stresul, inferioritatea si mai exact (cel putin asa a fost in cazul meu) tendinta de a-i privi pe ceilalti de jos, moleseala si senzatia ca pe umeri stau probleme ce apasa.





Spatele drept apare prin linia naturala in forma literei S, umerii relaxati si usor trasi in spate, privirea va fi aproape tot timpul inainte, capul va fi sus astfel incat barbia sa pastreze o linie dreapta cu pieptul. Pozitia corecta a spatelui este necesara pentru o coloana vertebrala sanatoasa. Muschii spatelui, care reprezinta o grupa musculara importanta, mentin rectitudinea coloanei vertebrale si de asemenea realizeaza miscarile de aductie ale membrelor superioare. Rolul muschiilor spatelui si a coloanei vertebrale in activitatea zilnica este foarte important, vital chiar, avand in vedere faptul ca aproape fiecare miscare pe care o facem presupune miscarea spatelui. O pozitie incorecta va incomoda respiratia, precum si activitatea normala a organelor interne, si va duce la dureri la nivelul musculaturii din zona cefei, a umerilor si a soldurilor. Aceasta postura da senzatia de libertate, de incredere, de putere.


Recomandarea mea este sa incercati sa va indreptati spatele timp de 30 de zile ori de cate ori va gasiti in postura cocosatului, veti vedea dupa aceasta perioada o schimbare enorma in felul cum va simtiti si in felul cum va percep ceilalti. Munciti cu spor si cu zambetul pe buze.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu