luni, 15 decembrie 2014

GESTICULAREA

Gesticularea este una din cele mai importante metode prin care transmitem un mesaj. Cat de captivant e mesajul pe care-l transmiteti?
         Sambata am fost la prezentarea unei firme in care au vorbit 5  speakeri, fiecare avand roluri determinate. Cel mai mult mi-a captat atentia ultimul speaker, un domn pe la 60 de ani care avea un mod de a relationa cu publicul fantastic. Acest domn a vorbit undeva la 30 de minute dar toata sala era absorbita de prezentarea pe care o facea incat au pierdut notiunea timpului. Am urmarit ceea ce face foarte atent si ceea ce am descoperit e ca distribuia privirea in toata sala si putin mai mult celor care erau de acord cu ceea ce spunea, gesticula in “patrat” (spatiul dintre solduri si piept) iar cand vorbea despre cineva indrepta usor palmele spre persoana respectiva, deasemenea atingea persoanele din sala foarte usor pentru a se simti special. Multe din lucrurile pe care le facea erau inconstiente dar avand experienta vasta de a vorbi in public si-a format o naturalete aparte.

Partea frumoasa e ca fiecare din noi avem stilul propriu de a sustine un discurs, de  a gesticula, astfel   e important sa descoperim ce se potriveste caracterului, temperamentului nostru pentru a transmite mesajul corect. Lucrez in mod constant la felul cum gesticulez si rezultatele le simt, reusesc sa captez atentia unui grup mai bine decat o faceam inainte de a lucra constient la modul cum imi folosesc mainile,trupul.


Din ceea ce am observat gesticulam in functie de starea interioara si de felul cum suntem, mai exact:

Tipul calm si hotarat va gesticula putin, controlat dar totusi va fi ferm in ceea ce transmite.







Tipul extrovertit va avea tendinta de a folosi gesturi variate, expansive, agitate pentru a se mentine in centrul atentiei sau a capta atentia.






Tipul introvertit va folosi cat mai putine gesturi, in mare parte nesigure, ezitante tocmai pentru a nu atrage atentia asupra sa cat si a nesigurantei cu care se confrunta.
Dupa cum observam gesticulatia poate transmite foarte multe informatii despre felul cum suntem sau ne simtim, partea captivanta e ca putem invata sa ne folosim mainile in asa mod incat sa transmitem mesajul care-l dorim si sa aiba impactul scontat. In general nu exista un mod specific de a gesticula ce sa fie potrivit pentru toti. Daca vom vedea un tip calm ce gesticuleaza foarte rapid, vast vom simti ca e ceva in neregula, pot fi emotiile sau poate fi o minciuna ce o spune si corpul se lupta cu ceea ce spune sau un tip plin de energie ce vorbeste foarte repede dar gesticuleaza foarte putin la fel va parea ceva in neregula. Din aceasta cauza trebuie sa adaptam miscarile mainilor, capului la felul de a fi. Mesajul pe care-l transmitem e de 2 ori mai puternic in momentul in care gesticulam eficient, asa ca merita lucrat acest aspect.

Pentru a descoperi stilul propriu va recomand sa vorbiti in oglinda si sa gesticulati, astfel veti vedea ce anume faceti bine si ce merita imbunatatit. Pana la urma cel mai bun critic suntem noi insine.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu